17 Ocak 2009 Cumartesi

Dikkat, Sigara Reflünüzü Artırıyor!

Genel klinik bilgilerimiz, sigara içen bireylerde gastroözofageal reflünün arttığını yönündedir. Ancak bu bilgi bugüne değin yeterince açık ortaya konmamıştı.

Kadakia ve ekibinin sigara içen olgular üzerinde pH monitorizasyon (Özofagus-mide pH Ölçüm Çalışması) tekniğini kullanarak yürüttüğü çalışmada sigaranın gastroözofageal reflüyü belirgin derecede artırdığını ortaya koymuştur.

Araştırmacılar, normal yaşamlarında sigara içen bireylere 48 saat sigara içmemelerini tembihlemiş ve bu sürenin sonunda pH monitorizasyon çalışması yapmışlar. Daha sonra bireyleri, günde 20 adet Marlboro sigarası içmeleri önerilerek, 48 saat sonra kontrola çağırmışlar. Bu süre sonunda pH monitorizasyon çalışmasını her bireyde tekrarlamışlar.
Sigarasız ve sigaralı dönemde yapılan ölçümleri karşılaştırdıklarında, ph’ın 4’ün altında seyrettiği (pH<4) yakıcı tipte reflülerin oranının %7.4’ten %11.1’e yükseldiğini gözlemişler. İstatistiksel değerlendirme yaptıklarında, bu sıklaşmanın önemli bir klinik fark olduğunu ortaya koymuşlar (p<0.007).

Sigara içildiğinde artan reflülerin çoğunun gündüz saatlerinde ve dik pozisyonda iken gerçekleştiğini, klinik olarak da göğüste yanma yakınmalarının iki kat arttığını tespit etmişler.

Bu bulgu sigaranın reflüyü ve reflüye bağlı sorunları artırdığını ortaya koymaktadır. Bu duruma tersten bakacak olursak, sigara içmeyi bırakanlarda reflü ve sorunlarının belirgin ölçüde gerilediğini söylemek mümkündür.

Prof.Dr. Zafer MALAZGİRT
Kadakia SC, Kikendall JW, Maydonovitch C, Johnson LF: Effect of cigarette smoking on gastroesophageal reflux measured by 24-h ambulatory esophageal pH monitoring. Am J Gastroenterol 90:1785-1790, 1995.